ÄVEN FSF KRÄVER ATT TRANSLAGEN FÖRNYAS

FSF deltar i Setas och Traseks kampanj Kuuluu kaikille – Tillhör alla. Kampanjen är ett upprop för en reform av translagen och om mångfalden av kön. Målet är en translag där anmälan räcker för att fastställa en persons juridiska kön, i stället för en medicinsk process samt en lag som inte kräver bevis på sterilitet och som möjliggör det för även personer som inte fyllt 18 år.

FSF understöder varmt arbetsgruppens förslag. Alla måste ha lika rätt till att bestämma om sin kropp och till humant bemötande. Vi anser att Finland inte får svika sina internationella löften eller våra åtaganden för att förverkliga de mänskliga rättigheterna.

“Det är hög tid att genomgripande förnya translagen. Exempelvis kravet på sterilitet är grymt och utgör en allvarlig kränkning av transpersoners integritet”, säger FSF:s ordförande Miika Tiainen.

FSF tog redan förra året ställning för en reform av translagen. Du kan läsa vårt ställningstagande här.

Målet med kampanjen #tillhöralla #kuuluukaikille är att framhålla behovet av en helhetsreform av translagen och ge information om mångfalden av kön samt hur translagen påverkar individers liv. Kampanjsidorna hittar du här.

Nyaste publikationer

Se mer
SYL contact us SYL logo
Har du frågor? Kontakta oss!
Vi är experter på studentliv och står till din tjänst. Vi svarar gärna på alla aktuella frågor som gäller studerande och högre utbildning.