FSF föreslår allmänt bostadsbidrag för studerande

Ställningstagande 24.2..2016

Får publiceras

FSF föreslår allmänt bostadsbidrag för studerande

Finlands studentkårers förbund (FSF) oroar sig över de kontinuerligt stigande hyreskostnaderna och hur de påverkar studerandes ekonomi. Hyreskostnaderna har stigit med 3 % årligen under de senaste tio åren och höjningen syns särskilt i hyrorna för de små lägenheter som studerande föredrar.

De stigande boendekostnaderna tär orimligt mycket på studerandes redan svaga ekonomi. ”Bostadstillägget för studerande har inte höjts på mer än tio år och det känns i studerandenas plånböcker. Enligt den senaste studentbarometern betalar högskolestuderande i medeltal mer än 500 euro per månad i hyra. Bostadstillägget på högst 200 euro är helt enkelt otillräckligt. Bostadstillägget för studerande släpar allvarligt efter den allmänna hyresutvecklingen.” påminner FSF:s ordförande Heikki Koponen.

Kombinationen av ett stöd för boende som inte fungerar och 150 miljoners nedskärningar i studiestödet sätter studerande i en svår situation. ”De just nu mest ekonomiskt utsatta skulle bättre kunna studera på heltid om studerandena flyttades över till det allmänna bostadsbidraget. Enligt FPA skulle det här inte heller medföra några extra utgifter för staten.” konstaterar Koponen.

Mer information:

ordförande Heikki Koponen

fornamn.efternamn@syl.fi

044 906 5007

socialpolitisk sekreterare Silja Silvasti

fornamn.efternamn@syl.fi

041 515 2233

 

Nyaste publikationer

Se mer
SYL contact us SYL logo
Har du frågor? Kontakta oss!
Vi är experter på studentliv och står till din tjänst. Vi svarar gärna på alla aktuella frågor som gäller studerande och högre utbildning.