FSF: Högskoleuniformer säkerställer en väg till bildning

Finländska universitet måste införa högskoleuniformer. Högskoleuniformer minskar elevernas upplevelser av ojämlikhet, till exempel skillnader i välstånd, och ökar gemenskapskänslan bland studeranden. En högskoleuniform skulle fungera som arbetsdräkt för studenter.

Även studentmössan ger oss en historisk bakgrund som motivering för införandet av högskoleuniformer. Redan Nikolai I upptäckte att det är lättare att kontrollera störande studenter i imperiet då de kunde identifieras på grundval av en enhetlig högskoleuniform.

En statligt sponsrad högskoleuniform skulle följa med urvalsbrevet på posten och skulle sedan alltid bäras på campusområdet i samband med undervisningen. Campusområdet skulle erbjuda självbetjäningstvättstugor och reparationsställen där studeranden kunde tvätta, stryka och lappa sin egen skoluniform. På så sätt kunde man säkerställa att alla hade lika möjligheter att ta hand om sin skoluniform.

Att bära skoluniformer är effektivt. Stora framgångar från “andra sidan av Atlanten” liksom Steve Jobs och Anders And är ju kända för att bara ha endast en typ av kläder i sin garderob. Detta sparar mental kapacitet och tid varje morgon då man inte behöva fundera på dagens klädstil. Det är också praktiskt, eftersom du inte behöver köpa separata kläder för varje säsong.

Att bära skoluniformer lär också ut viktiga arbets- och livskunskaper. Genom att tvätta, stryka och sköta din skoluniform kan du bland annat lära dig att klara dig själv, vara noggrann och organiserad.

Införandet av skoluniformer kräver ett beslutsamt politiskt ledarskap av vetenskapsminister Antti Kurvinen. Ministern kunde, om han så önskade, stödja regionalism genom att uppmuntra universiteten att skapa universitetsuniformer baserade på den regionala nationaldräkten. Det är dags att ta ett gemensamt högskolepolitiskt steg mot en mer jämlik universitetsgemenskap.

Fördelarna vinner nackdelarna utan vidare då det gäller införandet av högskoleuniformer.

 

Konstantin Kouzmitchev
President
044 906 5007
konstantin.kouzmitchev@syl.fi

Nyaste publikationer

Se mer
SYL contact us SYL logo
Har du frågor? Kontakta oss!
Vi är experter på studentliv och står till din tjänst. Vi svarar gärna på alla aktuella frågor som gäller studerande och högre utbildning.