FSF hoppas på överenskommelse om universitetens kollektivavtal

Universitetens arbetsgivarpart Bildningsarbetsgivarna sade i går nej till förlikningsmannens förlikningsförslag som arbetstagarsidan hade varit beredd att godkänna. Arbetstagarsidan hade redan tidigare varslat om strejk, och Helsingfors universitets anställda strejkar därför i dag. Strejkerna utvidgas 7.3 och 14.3 till andra universitet om inte parterna kommer överens dessförinnan. Det är ett historiskt läge – universitetens professorer har aldrig tidigare strejkat.

Bildningsarbetsgivarna har motiverat sitt beslut med att det inte finns pengar för löneförhöjningar i och med de nedskärningar som riktats mot universiteten. Förklaringen är logisk och förståelig, och det här är precis den utveckling som FSF fruktade att nedskärningarna i utbildningen skulle komma att medföra. FSF har konstaterat att en frisk och motiverad personal är en nyckelfaktor för utbildning av hög kvalitet. Det är därför bekymmersamt att läget är så inflammerat vid universiteten.

Hittills har man tillsammans mött nedskärningarna i utbildningen. Såväl de båda arbetsmarknadsparterna, högskolorna, studerandena som andra samhälleliga aktörer har försvarat finansieringen av utbildningen. FSF hoppas se parterna nå en överenskommelse i universitetens kollektivavtalsförhandlingar. Om en och en halv månad är det dags för regeringen Sipiläs sista ramförhandlingar, så nu skulle det vara rätt tidpunkt att samarbeta och kräva mer pengar till universiteten för att kunna trygga konkurrenskraftiga löner och arbetsförhållanden vid universiteten.

 

Miika Tiainen

Ordförande av SYL

Nyaste publikationer

Se mer
SYL contact us SYL logo
Har du frågor? Kontakta oss!
Vi är experter på studentliv och står till din tjänst. Vi svarar gärna på alla aktuella frågor som gäller studerande och högre utbildning.