FSF: Inkomstgränserna för familjeåterförening skulle drabba finländska studerande

Finlands studentkårers förbund (FSF) är oroligt över den lagändring som inrikesministeriet förbereder för att strama åt förutsättningarna för familjeåterförening. I inrikesministeriets utkast förslås inkomstgränser även för familjeåterförening för finska medborgare. Enligt gällande lagstiftning gäller inkomstgränserna för familjeåterförening inte finska medborgare.

Hundratals finländska studerande deltar årligen i utbytes- och praktikprogram i länder utanför EU. Enkäter visar att många under studie- eller praktiktiden utomlands finner en långvarig utländsk partner. ”Vi förstår inte vad det är man vill uppnå med den här lagändringen. Om utkastet skulle antas i den form det nu är skulle studerandenas låga inkomster förhindra att deras maka eller make flyttar till Finland. En sådan lagstiftning skulle även förhindra att ett högt utbildat par eller en familj tillfälligt skulle bo i Finland till följd av deras låga inkomstnivå. Vi är oroliga för att lagstiftningen skulle tvinga finländska högt utbildade att flytta utomlands för att få vara med dem de älskar. Vi har inte råd med en sådan hjärnflykt.” konstaterar FSF:s ordförande Heikki Koponen.

Lagändringen om familjeåterförening är ännu under beredning och det finns inte någon regeringsproposition om den än. FSF vädjar till inrikesministeriet och regeringen: att utvidga inkomstgränserna för familjeåterförening att gälla även finska medborgare är en förändring som ger endast negativa konsekvenser.

Mer information:

Ordförande Heikki Koponen, fornamn.efternamn@syl.fi, 044 906 5007
Socialpolitisk sekreterare Silja Silvasti, fornamn.efternamn@syl.fi, 041 515 2233

 

Nyaste publikationer

Se mer
SYL contact us SYL logo
Har du frågor? Kontakta oss!
Vi är experter på studentliv och står till din tjänst. Vi svarar gärna på alla aktuella frågor som gäller studerande och högre utbildning.