FSF:s förbundsmöte: Regeringen – återställ bildningens ära!

Ett viktigt mål i den finländska högskolepolitiken har redan i över ett decennium varit att effektivisera systemet. Lagstiftarnas försök att pressa fram all nytta av systemet har lett till att reformernas grundläggande konsekvenser för universitetens ställning och roll har förbisetts.

Högskolornas nya finansieringsmodeller godkändes i april 2024 och de träder i kraft 2025. Till modellerna har lagts till en ny mätare som bygger på förstagångssökande nya studerande. Den ökande betydelsen av att vara förstagångssökande ökar pressen på att välja bransch i slutet av andra stadiet. Ungas möjligheter att försöka, begå misstag och lära sig nya saker svävar i akut fara. Branschbyte och mångsidiga studievägar kommer att försvåra med anledning av reformen.

Finansieringen av utbildningen i Finland kommer i enlighet med konjunkturen att förbli instabil, om man inte hittar en långsiktig politisk vilja att ändra riktning. Det finns ingen förutsebar utveckling och inget verkligt engagemang för att satsa på utbildning i sikte. Universiteten behöver en förutsägbar, transparent och hållbar miljö och finansiering som inte går upp och ner enligt regeringarnas politiska vilja och inte driver konkurrensen om finansiering mellan universiteten. Utan systematiska insatser har universiteten svårt att fullgöra sina uppgifter.

”De grundläggande rättigheterna när det gäller bildning hotar att få ge vika för ständig effektivisering. Riktningen är fel. Universitetets grundläggande syfte får inte gå förlorat under näringslivets diktat eftersom inte bara samhället utan även arbetslivet behöver kritiskt tänkande och bildade medborgare”, fastställer Anselmi Auramo, den nyvalda ordföranden för Finlands studentkårers förbund.

Studenternas förslag är en parlamentarisk överenskommelse om finansieringen av utbildningen som sträcker sig över valperioder. Detta är nödvändigt för att Finlands mål att höja utbildningsnivån ska kunna nås. Statsmakten måste förstå universitetets mångsidiga roll som samhällelig aktör, och att utbildningen och bildningen universitetet producerar också har ett egenvärde.

Studentrörelsen vill rikta blicken mot en klar framtid där universiteten i allt högre grad stöder bildningen och vägen till att bli en kritisk medborgare. En sådan högskoleutbildning är det bästa sättet att stödja såväl civilsamhället som demokratins stabilitet och den kan svara mot vår tids svåraste utmaningar.

Mer information:

Akseli Tiitta
Ordförande
044 906 5004
akseli.tiitta@syl.fi

Nyaste publikationer

Se mer
SYL contact us SYL logo
Har du frågor? Kontakta oss!
Vi är experter på studentliv och står till din tjänst. Vi svarar gärna på alla aktuella frågor som gäller studerande och högre utbildning.