”Att resa är berikande” sägs det. Detta stämde också denna gång: ett irländskt universitet som ser ut som Hogwarts, har 17 000 studerande, vårliga narcisser och utbildningspolitik – en härlig kombination för att börja våren för en aktiv medlem i studentorganisationen! European Students’ Convention, ett tredagars seminarium, organiserades i det regniga Galway. På det internationella seminariet diskuterade vi utbildningens tillgänglighet och Brexits påverkan.
Brexit och kvinnors rättigheter var teman på Irland
”Hur kan vi få studerande med barn/internationella studerande/invandrare/… att delta i studentorganisationens verksamhet” – frågor som alla som är aktiva i en organisation känner till. Det är en klen tröst att studentorganisationerna överallt i Europa har samma problem. På seminariet diskuterade vi också tillsammans ett större problem: ett försvinnande litet antal högskolestuderande kommer från en lägre socioekonomisk bakgrund. Så är det även i Finland trots att utbildningen är avgiftsfri för de studerande som kommer från EU- och EES-länderna!
Vi som besökte universitetet diskuterade Brexit över en kopp kaffe – hur mycket kommer Storbritanniens uttåg ur EU att påverka till exempel studentutbytet? Britterna är med i Erasmus-programmet, de gör EU-finansierad forskning, det finns flera oavslutade projekt, och hundratals finländska ungdomar vill studera i Storbritannien varje år. För tillfället är det lätt att röra sig och samarbeta inom EU – hurdant kommer det att vara i framtiden?
Den sista dagen av seminariet var på den internationella kvinnodagen. Vid universitetets portar hade abortmotståndare enorma plakat och de skrek att abort är mord och att ”riktiga feminister” inte accepterar akut-p-piller. Den irländska grundlagen jämställer kvinnans liv med fostrets liv – abort är olagligt, men det är tillåtet att resa utomlands för att göra abort. Om en kvinna inte får eller kan lämna landet, är alternativen att antingen behålla barnet eller att göra en hemabort, som kan riskera kvinnans liv. I varje fall marscherar studentorganisationerna överallt på Irland för kvinnors rättigheter.
European Students’ Convention öppnade mina ögon för att se hur det är att vara studerande i andra länder och i det egna landet. Det är lättare att se vad som ligger nära när man själv är långt borta. Vilka är de som kommer in på högskolan här? Vad kunde studerande göra för jämlikheten inom utbildningen? När man planerar den nya högskolevisionen (https://www.strategysignals.com/39146-31944-7@visio&2030), borde man koncentrera sig mer på utbildningens tillgänglighet? Vi i Finland kunde åtminstone se oss om i världen – kanske finns det någon någonstans som har gjort saker och ting bättre än vi har gjort.
Minna Suorsa, styrelsemedlem vid Studentkåren vid Helsingfors universitet (HUS)