Inför regeringens ramförhandlingar påminner FSF om betydelsen av finansieringen för livslångt lärande

Statsminister Juha Sipiläs regering samlas till sina sista ramförhandlingar 10–11.4. Det kontinuerliga behovet av lärande, både nu och i framtiden, har blivit ett av de främsta temana i den högskolevision som Undervisnings- och kulturministeriet berett. Arbetslivet och världen kring oss förändras snabb och det blir allt viktigare att folk uppdaterar sin kompetens.

FSF påminner om att regeringen skurit mycket i utbildningen under regeringsperioden och att det inte är rättvist mot någon att ge högskolorna nya uppgifter utan tilläggsfinansiering. FSF har i samband med visionsarbetet föreslagit att man inom den högre utbildningen skulle dela på resurserna till exempel genom en plattformsinspirerad modell. En sådan modell skulle göra det möjligt för en högskola att erbjuda sin undervisning till fler studerande. Vi bjuder in alla högskolor och intressenter att delta i det här arbetet.

”Om företag och arbetsgivare anser att det ökar företagens konkurrenskraft att de anställda uppdaterar sin kompetens, så borde de även delta i att finansiera systemet.” kommenterar FSF:s ordförande Miika Tiainen. FSF kräver därför också att regeringen kommer med förslag på hur finansieringsbasen för livslångt lärande hållbart kunde breddas på ett sådant sätt att utbildningens avgiftsfrihet inte äventyras och så att var och en, oberoende av ekonomisk bakgrund, har jämlika möjligheter att uppdatera sin kompetens.

Studerande kommer att samla in beslutsfattarnas synpunkter på livslångt lärande under ramförhandlingarnas morgon tisdagen den 10 april.

 

Miika Tiainen

Ordförande

Eero Manninen                                                                                    Generalsekreterare

 

Mer information:

Ordförande Miika Tiainen, tfn 044 906 5007, fornamn.efternamn@syl.fi

Nyaste publikationer

Se mer
SYL contact us SYL logo
Har du frågor? Kontakta oss!
Vi är experter på studentliv och står till din tjänst. Vi svarar gärna på alla aktuella frågor som gäller studerande och högre utbildning.