Nedräkning till förbundsmötet: Höstseminariet 2017

Visste du att årets höstseminarium var det andra i förbudets historia? Tidigare livades FSF:s höst upp av enskilda sektorträffar, men i år fick vi igen börja förbereda oss för förbundsmötet med hela studentrörelsen – tillsammans, som sig bör jubileumsåret till ära.

Under den första dagen av seminariet i Villmanstrand fick vi höra senaste nytt från de olika sektorerna och delta i utbildningar. Deltagarna fick förkovra sin sakkunskap om till exempel landskapsreformen och högskolemobbning, medan man på annat håll reflekterade över den egna ledarstilen och funderade på den avgiftsfria utbildningen. I korridorerna hördes ett muntert sorl, och till och med de utomstående talarna inspirerades av seminariets stämning.

Följande dag var det dags för förbundsmöteshandlingarna. Först fick vi en allmän introduktion, och sedan delade vi in oss i arbetsgrupper där vi förberedde verksamhetsplanens teman och skapade förutsättningar för att kommentera dem. Beträffande intressebevakning i arbetslivet funderade man på arbetslivsrelevansens betydelse för studerande och universitet, beträffande ett EU-relaterat projekt diskuterades studentkårernas möjligheter att påverka på europeisk nivå, och i arbetsgruppen för utvecklingssamarbete diskuterades vår fokus för eventuella kommande projekt. Diskussionen kring generationspolitik och verksamhetsplanens inskrivning om valet var särskilt livlig, och inom detta tema kom man redan med några preliminära idéer beträffande FSF:s mål inför riksdagsvalet. Eftersom remissen startade efter seminariet, hoppas vi på skarpa och framåtdrivande utvecklingsförslag och kommentarer om handlingarna.

Förutom arbetsgrupperna och utbildningarna var tanken med höstseminariet – för att använda några trendiga ord – att åstadkomma en kollision och sparra hela rörelsen till allt klarare tänkande och effektivare intressebevakning. Den här gången fick vårt gäng på måndagen besök av De Grönas nya ordförande Touko Aalto, som uppmuntrade studentrörelsen att berätta vår vision om utbildningen. På tisdagen väcktes diskussionen av Allianssis sakkunniga, FSF-alumnen Leena Pihlajamäki med sitt anförande om pensionspolitik och rättvisa mellan generationerna.

På FSF:s vägnar vill jag säga ett stort tack till alla de inbjudna talarna och utbildarna, och särskilt till studentkårernas aktiva representanter för sitt hårda arbete och sin värdefulla insats för att skapa och förverkliga våra gemensamma mål! Det här är ett bra utgångsläge för förbundsmötet.

 

Riina Lumme

Ordförande för FSF

Nyaste publikationer

Se mer
SYL contact us SYL logo
Har du frågor? Kontakta oss!
Vi är experter på studentliv och står till din tjänst. Vi svarar gärna på alla aktuella frågor som gäller studerande och högre utbildning.