Trakasserier, antastning och diskriminering hör inte till studerandekulturen

Under de senaste dagarna har det diskuterats om studerandekulturen och särskilt om antastning och trakasserier som pågår inom den, samt om diskriminerande könsstrukturer. FSF och SAMOK tar debatten på allvar, vi välkomnar den och är mycket ledsna för alla deras del som upplevt trakasserier, antastning och diskriminering i studerandegemenskaperna. Trakasserier, antastning och diskriminering hör inte till studerandekulturen och bör inte tillåtas äga rum i studerandegemenskaperna.

Det är ytterst viktigt att klart och tydligt tala om studerandekulturens strukturer och att sätta ord på och utmana diskriminerande traditioner och praxis. En trygg gemenskap som inkluderar alla är i varje studerandes intresse. Det är också bra att en omfattande debatt kräver en förändring av studerandekulturens praxis och traditioner genom aktiva åtgärder. En på riktigt tryggare miljö för alla studerande kräver tydliga och beslutsamma åtgärder. Vi måste vidta åtgärder för att bekämpa trakasserier, antastning och diskriminerande praxis på lokal nivå och involvera hela studeranderörelsen i denna kulturförändring, även FSF och SAMOK.

FSF och SAMOK stöder student- och studerandekårernas verksamhet med trakasseriombud och samarbetar till exempel med ungdomssektorns takorganisation Allianssi för att möjliggöra ett omfattande jämlikhetsarbete. Allianssi uppdaterar bland annat en jämlikhetsguide, som ger konkreta verktyg för arbetet med att motverka antastning och trakasserier. Utöver detta har bland annat Föreningen för förebyggande rusmedelsarbete (EHYT rf) gjort ett mycket värdefullt KUPLA-projektarbete för utveckling av en gemenskaplig, tillgänglig och trygg studerandekultur.

Det är uppenbart att de åtgärder som redan vidtagits inte räcker till. Att identifiera, erkänna och ändra diskriminerande strukturer kräver ett engagemang för en normkritisk granskning av studerandegemenskapernas traditioner ur  jämställdhets- och jämlikhetsperspektiv. Det är av yttersta vikt att alla studerandegemenskaper förbinder sig till att utrota antastning, trakasserier och diskriminering.

 

Ytterligare information:

SYL

Ordförande

Tapio Hautamäki

044 906 5007

tapio.hautamaki@syl.fi

 

Socialpolitisk sakkunnig

Touko Niinimäki

040 667 4191

touko.niinimaki@syl.fi

 

SAMOK

Ordförande

Anna Laurila

050 389 1000

anna.laurila@samok.fi

 

Välfärdspolitisk sakkunnig

Hannele Kirveskoski

050 389 1015

hannele.kirveskoski@samok.fi

Nyaste publikationer

Se mer
SYL contact us SYL logo
Har du frågor? Kontakta oss!
Vi är experter på studentliv och står till din tjänst. Vi svarar gärna på alla aktuella frågor som gäller studerande och högre utbildning.