En stor grupp av finländska ungdoms- och studerandeföreningar har skrivit under idéen till EU:s ungdomsinitiativ som Unga européer har skapat. Unga européer lämnade över initiativet till Europa- och ägarstyrningsminister Tytti Tuppurainen i samband med medborgardialogen om regeringens EU-redogörelse i dag den 4.11.2020. Föreningarna utmanar också finländska medlemmar av Europaparlamentet att främja initiativet i sitt arbete.
Ungas möjligheter att påverka Europeiska unionens beslutsfattande förverkligas i huvudsak genom nationella och europaparlamentsval. Ett stort antal ungdomar förblir dock utan rösträtt och har således mycket begränsade möjligheter att påverka den europeiska politiken. Europeiska unionens ungdomsinitiativ är Unga européers demokratiinnovation som skulle ge unga som saknar rösträtt en möjlighet att lyfta frågor de ser som viktiga till Europaparlamentets agenda.
Europeiska unionens ungdomsinitiativ som Unga européer föreslår är inte ett lagstiftningsinitiativ utan ett diskussionsinitiativ. Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har i sitt program bundit sig till att främja initiativ som kommer från Europaparlamentet och detta innebär att diskussioner som förs på basis av ungdomsinitiativen i parlamentets plenum kan i bästa fall leda till konkreta förändringar på EU-nivån.
“Rösterna av de unga som inte ännu kan rösta i valen ska höras i Europaparlamentet. Unga har rätt att bli hörda i beslutsfattandet, eftersom nu fattas beslut som är livsviktiga för vår framtid som dagens unga”, kommenterar Unga européers ordförande Iiris Asunmaa.
Ett konkret mål som nämns i EU:s ungdomsstrategi är att ta EU närmare till unga. Unga européers ungdomsinitiativ skulle vara ett konkret sätt att stärka ungas röster i parlamentet samt ungas färdigheter att påverka. Ungas egna röst hörs svagt i Europeiska unionens beslutsfattande även om minderåriga unga har enorma mängder av idéer och vilja att delta i EU-beslutsfattandet.
Ett elektroniskt platform skulle skapas för unga som saknar rösträtt för att kunna lämna in sina förslag till initiativ och rösta om initiativ som lagts fram av andra unga. Det initiativet som har fått flest röster går vidare till att bli det årets ungdomsinitiativ från den medlemsstat och den unga personen som har lagt fram initiativet erbjuds möjligheten att presentera sitt initiativ i Europaparlamentets plenum. Europaparlamentet binder sig att diskutera ungdomsinitiativen i plenum en på förhand bestämd tid varje år.
“Parlamentet har uttryckt sin vilja att speciellt möta sådana unga som annars inte skulle mötas. Ungdomsinitiativet skulle ge en utmärkt möjlighet till sådana möten. Vi ungdomsföreningar hoppas att förutom ministern, också finländska medlemmar av Europaparlamentet tar tag i idéen”, avslutar Asunmaa.
Initiativet på svenska
Aloite kokonaisuudessaan suomeksi
Youth initiative in English
Undertecknande föreningar
Unga Européer rf
Ungdomssektorns takorganisation i Finland Allians rf
Finlands Ungdomsfullmäktiges Förbund rf.
Finlands FN-Ungdom
European Youth Parliament Finland – EYP Finland ry.
Pohjola-Nordens Ungdomsförbund r.f.
Nuorten mielenterveysseura Yeesi ry.
Finlands Svenska Scouter rf
Finlands Gymnasistförbund rf
Finlands Yrkesstuderandes Förbund – SAKKI rf
Finlands Svenska Skolungdomsförbund FSS rf
Finlands studentkårers förbund (FSF) rf.
Finlands studerandekårers förbund – SAMOK rf OSKU ry (nationell studentkår i Finland) Samlingspartiets Ungdomsförbund rf.
Socialdemokratisk ungdom rf
Centerungdomen rf
Gröna ungas och studerandes förbund
Vänsterunga rf
Socialdemokratiska Studerande – SONK rf.
Centerns Studerandeförbund i Finland
Samlingspartiets Studerandeförbund Tuhatkunta rf
Vänsterstuderande rf
STTK-Opiskelijat
Akavan opiskelijat
Svensk Ungdom, Svenska folkpartiets ungdomsorganisation r.f.
För mer information
Iiris Asunmaa
ordförande
Unga européer
050 918 7390