Utbildningsnivån höjs med handlingar

Orpos regering närmar sig snart mitten av sin mandatperiod. Det är ett bra tillfälle att se över målen i regeringsprogrammet och hur de förverkligas ur utbildningspolitikens synvinkel.

Regeringen har talat om vikten av hög kompetens och utbildning och om specialskyddet av utbildningen. Därför har vi inte sett nedskärningar i högskolornas finansiering under denna regeringsperiod. Eftersom målet är att öka antalet högt utbildade och kompetenta människor i samhället, räcker det inte att enbart att bevara nuläget i finanseringen.

I sin högskolevision har Finland fastställt målet att höja utbildningsnivån till hälften av den unga åldersklassen. Det är ytterst viktigt att nå detta mål och det kräver målmedvetenhet och modiga handlingar. I Finland är andelen högskoleutbildade i den unga åldersklassen 39,1 procent, vilket är 8 procent från OECD:s medelvärde, och samtidigt ligger utbildningsnivån långt efter jämförelseländerna. Vi har fallit från toppen nära OECD-ländernas botten. Något måste göras snabbt och man måste förbinda sig till en lösning.

Orpos regering har fattat olika utbildningspolitiska beslut med vilka den strävar efter att höja utbildningsnivån. De fokuserar på effektiv användning av den nuvarande utbildningskapaciteten bland annat genom att öka antalet förstagångssökande med hjälp av finansieringsmodellen och genom att begränsa studierätten. Åtgärdernas effekt i förhållande till höjningen av utbildningsnivån är anmärkningsvärt liten, men åtgärderna gör bytet av bransch svårare och valet av bransch ännu mer pressat. Samtidigt är det svårare och tillgängligt endast för en liten grupp i Finland att utveckla kompetensen.

Orpos regering är på väg mot mitten av sin period, och nästa vår samlas den till sin halvtidsöversyn. Samtidigt måste den konstatera att målen i regeringsprogrammet om en höjning av utbildningsnivån inte kommer att uppnås med de åtgärder som redan beslutats, utan att det behövs ytterligare åtgärder. Enbart en begränsning av studierätten eller en ökning av kvoten för förstagångssökande med hjälp av finansieringsincitament eller punktfinansiering för några branscher svarar inte på utmaningen för att öka utbildningskapaciteten, som beror på det kroniska finansieringsunderskottet i universiteten. Finansieringsunderskottet härstammar redan från nedskärningarna i Sipiläs regering och återhämtningen från dem.

De åtgärder som regeringen hittills beslutat om går inte in på det uppenbara problemet inom högskoleutbildningen, det vill säga den permanenta ökningen av utbildningskapaciteten, eftersom det kräver ökad finansiering. Orpos regering är inte beredd att öka finansieringen av utbildningen med stöd av sin åtstramningspolitik, utan vill få ut mer av det nuvarande utbildningssystemet med samma pengar. Enbart en effektivisering och omfördelning av nybörjarplatserna räcker inte till för att höja utbildningsnivån, och mängden hög kompetens räcker således inte för konkurrensen eller för att höja FoU-verksamheten till den nivå som regeringen önskar.

Samtidigt som regeringen ser mot andra halvan av sin mandatperiod börjar också den nya högskolevisionen utarbetas under ledning av UKM. Det långsiktiga visionsarbetet är mycket viktigt för hela högskolefältet, och den föregående visionen har i stor utsträckning styrt diskussionen om utbildningspolitiken i Finland. Finlands mål att höja utbildningsnivån härstammar från den föregående högskolevisionen. I den nya visionen är det viktigt att sätta sig in i utmaningarna med att höja utbildningsnivån och förstå de resurssatsningar som krävs för att permanent öka utbildningskapaciteten. Bland annat kommer en utökning av FoU-verksamheten och effektiviteten inte att ske utan att utbildningsnivån höjs.

Regeringens knep är inte tillräckliga för att höja utbildningsnivån, utan det behövs en tillräckligt finansierad höjning av utbildningskapaciteten. FSF har tillsammans med intressentgrupper planerat dessa lösningar under hösten och vi kommer att publicera vår gemensamma lösning under halvtidsöversynen nästa vår, tisdagen den 28 januari kl. 10–12 i Auditoriet på Södra kajen 10. Varmt välkommen att följa med. Du kan också bekanta dig med vårt förslag i FSF:s sociala medier under våren.

Totti Korpua
Utbildningspolitik (högskolornas finansiering, högskolornas strukturella utveckling), arbetsliv

Nyaste publikationer

Se mer
SYL contact us SYL logo
Har du frågor? Kontakta oss!
Vi är experter på studentliv och står till din tjänst. Vi svarar gärna på alla aktuella frågor som gäller studerande och högre utbildning.