SYL ja SAMOK: Valtiovarainministeriöltä helteistä huolimatta jäätävää kyytiä opiskelijoille

Kommentti 4.6.2013

Valtiovarainministeriö julkaisi perjantaina 31.5. julkisen talouden kestävyyttä ja rakenneuudistuksia käsittelevän raportin. Talouspolitiikan strategia 2013 -raportissa ministeriö tarjoaa helteistä huolimatta jäätävää kyytiä maamme nuorelle sukupolvelle.

“Tämä vaikuttaa taas yhdeltä paperilta, jolla pyritään pyörtämään juuri tehdyt päätökset ja sitoutuminen hallitusohjelmaan. Esimerkiksi opintotuen osalta päätöksiä tehtiin viimeksi vain pari kuukautta sitten. Lukukausimaksut ministeriön paperissa ovat niin ikään käsittämättömiä, kun kaikki puolueet ja poliitikot vannovat olevansa sitoutuneita maksuttomaan koulutukseen suomalaisen yhteiskunnan kulmakivenä”, puheenjohtajat Marina Lampinen (SYL) ja Mikko Valtonen (SAMOK) muistuttavat.

Suomen ammattikorkeakouluopiskelijakuntien liitto – SAMOK ja Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) pitävät surullisena sitä, että valtiovarainministeriö näkee jälleen kerran nuoret ja opiskelijat vain yhteiskunnan riippakivinä ja kuluerinä. Työssäkäyvät opiskelijat tekevät oman alansa töitä, mikä on usein edellytys valmistumisen jälkeiselle, koulutusta vastaavalle työllistymiselle. Suomessa koulutusta vastaavan työpaikan saamiseen kuluu runsas vuosi valmistumisesta, kun  esimerkiksi raportin ihannoimassa Iso-Britanniassa aikaa tuhraantuu lähes seitsemän vuotta.

“Vahvuutemme on tasa-arvoon perustuva koulutusjärjestelmä, jossa korkeakoulutus on kaikkien saavutettavissa ja tuottaa osaamista ja hyvinvointia kaikkialle yhteiskuntaan. Koulutusjärjestelmä ei ole irrallinen osa yhteiskunnasta ja työelämän vaatimuksista.Suomi ei voi shoppailla yksittäisiä ideoita täysin erilaisista koulutusjärjestelmistä ja korkeakouluista, ja kuvitella, että ne sellaisinaan ja samoin lopputuloksin olisivat sovitettavissa suomalaiseen järjestelmään”, puheenjohtajat Mikko Valtonen ja Marina Lampinen toteavat.

Opiskelijajärjestöt odottavat uudelta opetusministeriltä Krista Kiurulta ja muulta hallitukselta nyt napakoita otteita koulutuksellisen tasa-arvon puolustamiseksi ja koulutustason säilyttämiseksi Suomessa.

“Korkeakoulutuksen tukeminen on kannattavin investointi, jonka valtio voi kestävyysvajeen hoitamiseksi ja tulevaisuuden hyvinvoinnin turvaamiseksi tehdä. Valtiovarainministeriökin voisi vaihteeksi keskittyä hallitusohjelman tavoitteisiin, kuten koulutuksellisen tasa-arvon edistämiseen”, puheenjohtajat summaavat.

Lisätietoja:

puheenjohtaja Marina Lampinen (SYL), p. 044 906 5007, etunimi.sukunimi@syl.fi

puheenjohtaja Mikko Valtonen (SAMOK), p. 050 389 1000, etunimi.sukunimi@samok.fi

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.