SYL kiittää: korkeakouluopiskelijat yleisen asumistuen piiriin

Kannanotto
Vapaa julkaistavaksi 24.2.2016

SYL kiittää: korkeakouluopiskelijat yleisen asumistuen piiriin

Keskustan sivistys- ja sosiaali- ja terveysvaliokuntien jäsenet esittävän opiskelijoiden siirtämisestä yleisen asumistuen piiriin kannanotossaan 24.2 Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL kiittää keskustan eduskuntaryhmän jäseniä tästä kannanotosta ja toteaa aiheesta vielä seuraavaa:

SYL on ollut jo pitkään huolissaan jatkuvasti kasvavien vuokrakustannusten vaikutuksesta opiskelijoiden toimeentuloon. Vuokrakustannukset ovat kasvaneet viimeisen kymmenen vuoden aikana 3 % vuositahtia ja vuokrahintojen nousu on näkynyt erityisesti opiskelijoiden suosimissa pienten asuntojen hinnoissa.

Asumiskustannusten nousu rokottaa opiskelijoiden jo valmiiksi heikkoa toimeentuloa kohtuuttomasti. “Opiskelijoiden asumislisää ei ole korotettu yli kymmeneen vuoteen ja tämä näkyy opiskelijoiden lompakossa. Uusimman opiskelijabarometrin mukaan korkeakouluopiskelijoilla menee keskimäärin asumisen kuluihin yli 500 euroa kuukaudessa. Tähän maksimissaan 200 euron suuruinen opintotuen asumislisä ei yksinkertaisesti pysty vastaamaan. Opintotuen asumislisä on jäänyt ratkaisevasti jälkeen yleisestä vuokrakehityksestä.” SYL:n puheenjohtaja Heikki Koponen muistuttaa.

Asumistukijärjestelmän toimimattomuus yhdistettynä 150 miljoonan euron opintotukileikkauksiin jättää opiskelijan hankalaan rakoon. “Korkeakoulupiskelijoiden siirtäminen yleisen asumistuen piiriin mahdollistaisi täyspäiväisen opiskelun paremmin niille, jotka ovat tällä hetkellä taloudellisesti heikoimmassa asemassa. Korkeakouluopiskelijoiden siirrosta yleisen asumistuen piiriin ei Kelan mukaan myöskään aiheutuisi valtiolle lisäkustannuksia” Koponen toteaa.
Lisätietoja:

puheenjohtaja Heikki Koponen
etunimi.sukunimi@syl.fi
044 906 5007

sosiaalipoliittinen sihteeri Silja Silvasti
etunimi.sukunimi@syl.fi
041 515 2233

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.