SYL toivoo uuden presidentin pitävän esillä ILO 169 -sopimuksen ratifiointia

Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) toivoo, että eduskunta ratifioi Kansainvälisen työjärjestön (ILO) alkuperäiskansoja koskeva yleissopimuksen nro 169, ja katsoo, että sunnuntaina valittavalla uudella presidentillä on myös vastuu nostaa ihmisoikeuksien toteutumista koskevia kysymyksiä julkiseen keskusteluun. Suomi on perinteisesti halunnut olla suunnannäyttäjä kansainvälisessä ihmisoikeuksien edistämisessä mutta ei ole kuitenkaan itse ratifioinut ILO 169 -sopimusta, joka vahvistaisi saamelaisille kuuluvia oikeuksia.

”Saamelaisten kansallispäivä on hyvä aika muistuttaa siitä, ettei Suomi ole vieläkään ratifioinut ILO 169 -sopimusta. Ylioppilasliike tekee töitä paremman huomisen puolesta, ja ihmisoikeuksien toteutuminen on aivan vähintä, mitä tulevaisuudelta tulee vaatia”, SYLin puheenjohtaja Akseli Tiitta kommentoi.

Sunnuntaina käydään presidentinvaalien toinen kierros. SYL katsoo, että tasavallan presidentin on työssään edistettävä ihmisoikeuksia sekä kotimaassa että maailmalla. Molemmat presidenttiehdokkaat ovat puhuneet ihmisoikeuksien puolesta sekä aiemmin että kampanjassaan. Siksi järjestö näkee, että uusi presidentti voi nostaa ihmisoikeuskysymyksiä julkiseen keskusteluun.

”Presidentillä on mahdollisuus nostaa tärkeäksi katsomiaan asioita julkiseen keskusteluun. Ihmisoikeudet ovat kaiken perusta, minkä vuoksi myös presidentti voi pitää niitä koskevia kysymyksiä esillä”, Tiitta muistuttaa.

Buori sámi álbmotbeaivvi buohkaide!
Pyeri säämi aalmugpeivi puohháid!
Šiõǥǥ saa’mi meersažpei’vv pukid!
Hyvää saamelaisten kansallispäivää!

Lisätietoja:

Akseli Tiitta
Puheenjohtaja
044 906 5004
akseli.tiitta@syl.fi

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.