Työ inklusiivisemman koulutuksen puolesta Etiopiassa jatkuu

Etiopiassa 17,6 prosentilla väestöstä on jonkinasteinen vamma. Etiopian opetusministeriön inklusiivisen koulutuksen politiikasta huolimatta lapset, nuoret ja aikuiset vammaiset ovat aliedustettuja ala- ja yläkouluissa sekä korkeakouluissa. Yhä useammat vammaiset opiskelijat hyväksytään julkisiin yliopistoihin ja muihin korkeakouluihin Etiopiassa, mutta oppilaitokset eivät pysty tarjoamaan heille tarvittavaa tukea. Esimerkiksi äänimuodossa olevia asiakirjoja, viittomakielen tulkkeja tai esteettömiä luokkahuoneita ei usein ole tarjolla, vaikka Etiopia on sitoutunut vammaisten opiskelijoiden tukemiseen.

SYL, suomalainen Kynnys ry ja etiopialainen vammaisjärjestö ECDD (Ethiopian Center for Disability and Development) ovat työskennelleet inklusiivisen koulutuksen vahvistamiseksi jo vuodesta 2019 ulkoministeriön tuella. Nyt yhteistyö jatkuu Jigjigan, Woloita Sodon ja Bahir Darin yliopistojen kanssa vuoteen 2026 saakka.

Etiopiassa toteutettava tukee vammaisten opiskelijoiden osallistamista hankeyliopistoissa perustamalla tai vahvistamalla yliopistojen vammaispalveluja. Tarkoituksena on, että hankkeen päätyttyä yliopistot jatkavat palvelujen tarjoamista itsenäisesti. Hanke pyrkii vähentämään myös sukupuolten välistä epätasa-arvoa varmistamalla, että sekä miehet että naiset osallistuvat hankkeessa järjestettäviin koulutuksiin. Lisäksi yhteistyötä tehdään paikallisten opiskelijajärjestöjen kanssa.

Hankkeen koordinaattori Yohannes Teklay kuuroutui jo lapsena. Opiskeluaika ei ollut helppoa, sillä viittomakielen tulkkausta ja muuta tukea oli tarjolla harvoin. Ennakkoluulot vammaisia opiskelijoita kohtaan näkyivät myös yliopistoilla. Nyt Teklay haluaa auttaa muita vastaavassa tilanteessa olevia opiskelijoita.

– Kaikilla opiskelijoilla on oikeus laadukkaaseen koulutukseen. Yhteistyön ansiosta yhä useampi vammainen opiskelija pystyy suorittamaan opintonsa loppuun, iloitsee Teklay.

Kuva: Wolaita Sodo University

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.