SYL:n kirje joulupukille

Rakas joulupukki,

Tänä vuonna SYL:n tontut ovat taas tarkkailleet Suomen hallituksen toimintaa. Olemme kurkkineet tarkasti valtioneuvoston ikkunoista koko pandemiavuoden, eikä hallitukselle voi suositella pehmeitä paketteja tänä jouluna. 

Hallituksen viesti opiskelijoille on toki ollut kiltti! Hallitus on kutsunut itseänsä opiskelijamyönteiseksi, ja kertonut tekevänsä koulutuksen kunniapalautuksen. Julkisessa  keskustelussa hallituspuolueet ovat ottaneet vakavasti esimerkiksi mielenterveyskriisin, opiskelijoiden liian heikon taloudellisen tilanteen, etäopiskelun ongelmat ja tukikuukausien vähyyden. Kilttiä on olla puheissaan opiskelijan puolella!

Mutta, rakas joulupukki, hallitus on oikeasti ollut tuhmeliini! 

Vaikka puheissa tilanteen vakavuus on noteerattu, ei opiskelijoiden ahdinkoon ole löytynyt konkreettisia ratkaisuja. Mielenterveyden ongelmat ovat syventyneet: opiskelijoiden psyykkinen oireilu on yleisempää kuin koko muulla aikuisella väestöllä. Hallitus ei ole ryhtynyt toteuttamaan terapiatakuuta useiden eri tahojen vetoomuksista huolimatta. Opintotuen taso on edelleen kaikkia muita sosiaaliturvan muotoja matalampi, ja opintotuen ehdot ovat vieläkin hurjan kireät. Yliopistoille luvattiin lisää aloituspaikkoja, mutta lisää rahoitusta myönnetään vain määräaikaisesti. Yliopistojen rahoitusvaje on tälläkin hetkellä noin 100 miljoonan euron suuruusluokkaa. Opiskelijamyönteisen hallituksen kauniit puheet ja tahtotila ei näy sen tekemisessä. Tiedän, että joulupukki ei tykkää lupauksien rikkomisesta, mutta ensi vuonna olisi vielä aikaa tehdä suunnanmuutos. 

Täytyy SYL:n tonttujen kuitenkin hallitusta myös hieman kehua! Opintotuen tulorajojen väliaikainen korotus tulee monelle opiskelijalle tarpeeseen. Hankerahat, joita OKM myönsi jälleen korkeakouluopiskelijoiden jaksamisen ja hyvinvoinnin tukemiseksi auttavat opiskelijaelämää ja korkeakouluyhteisöjä toipumaan koronasta ja ovat hyvä suunta. Myös ateriatuetun opiskelijaruoan take away -mahdollisuus jatkuu, ja tämä olisi hyvä saada pysyväksi. 

Korkeakouluopiskelija vaikuttaa olleen joka tapauksessa tänä vuonna jokaisen hallituspuolueen prioriteettilistalla aika matalalla. Toivoisin, rakas joulupukki, että tähän asiaan saataisiin muutos suomalaisessa politiikassa. Tulevaisuus ei näytä opiskelijalle valoiselta.

Hallitus on esittänyt opiskelijoille vahvoja tsemppiviestejä. Onhan se totta, että tässä tilanteessa “täytyy jaksaa” ja on tämä ollut melkoinen sukupolvikokemus. Joululahjaksi valtioneuvoston jäsenille tonttuneuvostomme esittää lisää rohkeutta tehdä konkreettisia päätöksiä korkeakouluopiskelijoiden tilanteen helpottamiseksi. 

 

Aleksi Sandroos 

SYL:n tonttu

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.