Ukrainan sota – miten tavallinen opiskelija voi auttaa?

SYL kannustaa opiskelijoita auttamaan Ukrainan sodan uhreja. Apua voi antaa monella tavalla, vaikka omasta kukkarosta ei liikenisi ylimääräistä. Listaamme tähän alle erilaisia tapoja tarttua toimeen ja siten helpottaa myös omaa oloa.

  • Kannusta työpaikkaasi, ainejärjestöäsi tai sukulaisiasi lahjoittamaan Ukrainan sodasta kärsivien hyväksi. Moni opiskelija on vähävarainen ja siksi lahjoittaminen voi olla mahdotonta, mutta läheisten kannustaminen lahjoittamaan ei maksa mitään.
  • Ole yhteydessä oman kuntasi valtuutettuihin, jos haluat että asuin- tai opiskelupaikkakuntasi tekisi tekoja ukrainalaisten auttamiseksi täällä tai paikan päällä. Moni kunta on jo lahjoittanut rahaa ja tehnyt suunnitelmia pakolaisten auttamiseksi.
  • Osallistu mielenosoituksiin ja rauhanomaiseen kansalaisaktivismiin. Kokoontumisia järjestetään ympäri Suomea ja tieto niistä on usein helposti saatavilla somen kautta. Esimerkiksi Helsingissä mieltä osoitetaan tällä viikolla joka ilta Venäjän suurlähetystön edustalla.
  • Jaa vain varmistettua tietoa. Some on täynnä erilaisia uutisia, jotka herättävät tunteita. Osa näistä voi olla disinformaatiota. Kotimaisista Ylen, HBL:n tai HS:n ja ulkomaisista lähteistä muun muassa BBC ja Politico ovat luotettavia.

 

Hyviä lahjoituskohteita ovat esimerkiksi nämä:

Lääkärit ilman rajoja

Unicef

UN Women Suomi

Pelastakaa lapset

Punainen risti

Suvituuli Lundmark
Hallituksen jäsen, Sosiaalipolitiikka (terveydenhuolto, hyvinvointi, yhdenvertaisuus), kehityspolitiikka ja ilmasto
Petra Pieskä
Sosiaalipolitiikan asiantuntija (terveydenhuolto, hyvinvointi, yhdenvertaisuus)
SYL

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.