Yliopisto-opiskelijat rakentavat opiskelija-asuntoa budjettiriihen edustalla – investointiavustusleikkaukset peruttava

Tiedote 18.9.2023

Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) rakentaa Orpon hallituksen budjettiriihen ensimmäisenä päivänä 19. syyskuuta opiskelijoille asunnon neuvottelupaikan eteen. Rakentaminen alkaa klo 7.30 ja jatkuu koko tiistain ajan klo 17.00 saakka. SYL kutsuu median edustajat seuraamaan opiskelija-asunnon rakentamista ja kuulemaan yliopisto-opiskelijoiden terveiset hallitukselle.

SYL tahtoo tempauksellaan vedota hallitukseen, ettei se toteuttaisi suunnittelemaansa opiskelijoiden asumiseen kohdistuvaa tuplaleikkausta. Orpon hallitusohjelmaan on kirjattu 47 miljoonan euron leikkaus erityisryhmien investointiavustukseen sekä 363 miljoonan euron leikkauksesta yleiseen asumistukeen, josta opiskelijoihin kohdistuu arviolta 127–146 miljoonaa euroa.

“Hallituksen suunnitelma tarkoittaisi opiskelija-asuntojen rakentamisen alasajoa ja opiskelijoiden vuokranmaksukyvyn riistämistä. Opiskelija ei kuitenkaan voi jättää asumatta! Tässä on kyse perustarpeista: kodista, toimeentulosta, pärjäämisestä ja mahdollisuudesta opiskella!” paasaa SYLin puheenjohtaja Lotta Leinonen.

SYL on jo aiemmin vaatinut hallitukselta investointiavustuksen leikkauksen perumista tai ainakin kohtuullistamista ja jaksottamista, ettei opiskelija-asuntojen rakentaminen seisahdu. Lisäksi liitto on vaatinut kaikkein opiskelijoiden säästämistä asumistuen leikkauksilta, jotta jokaisen mahdollisuus opiskella turvataan.

Orpon hallitus vetäytyy neuvottelemaan ensimmäiseen budjettiriiheensä 19.–20.9.2023. Remontin vuoksi neuvotteluita ei käydä tavalliseen tapaan Säätytalolla. Paikka ei ole ollut SYLin tiedossa talohankkeen suunnitteluvaiheessa, minkä takia tarvittavia asemakaavan muutosta tai rakennuslupaa ei ole ehditty hakea. SYL toivoo, ettei tämä muodostu ongelmaksi.

 

Lisätietoja:

Lotta Leinonen
Hallituksen puheenjohtaja
044 906 5004
lotta.leinonen@syl.fi

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.