#kekeviikko / Mosambik: Kaikilla on mahdollisuus vaikuttaa, joten kaikki ovat vastuussa

Osana Kestävän kehityksen viikkoa keräsimme haastatteluja siitä, mitä ihmiset eri puolilta maailmaa ajattelevat ilmastonmuutoksesta. Tällä kertaa vuorossa on Mosambik.

Ilmastonmuutos on käsitteenä tuttu mosambikilaiselle korkeakoulutetulle nuorelle, jonka mukaan se ilmenee Mosambikissa lähinnä aiempaa nopeampina sään muutoksina. Vuodenajat tuntuvat myös olevan sekaisin: kesäkuussa saattaa olla kylmää ja maaliskuussa epätavallisen lämmintä. Vaikka ilmastonmuutoksen vaikutuksia ei vielä tiedetä tai pystytä arvioimaan tarkasti, hän olettaa epätavallisten ilmiöiden vain lisääntyvän tulevaisuudessa. Nuorta huolettavat myös ilmastonmuutoksen tuomat haitat ihmisten terveydelle.

Nuoren mukaan ilmastonmuutos ei kuitenkaan huolestuta mosambikilaisia laajassa mittakaavassa, eikä siitä juurikaan puhuta kouluissa. Aiheesta siis tiedetään Mosambikissa nykyisin hyvin vähän. Tämän vuoksi paikallisten olisi nyt olennaista saada lisää tietoa ilmastonmuutoksesta ja siitä, miten ympäristöä voidaan suojella. Koulutus on haastatellun nuoren mielestään avainasemassa myös ilmastoasioissa, jotta seuraavallakin sukupolvella olisi elinkelpoinen paikka asua.

Vaikka monet tuntuvat ajattelevan toisin, ilmastonmuutos on mosambikilaisnuoren mielestä kaikkien vastuulla. Meillä kaikilla on omalta osaltaan mahdollisuus rakentaa yhdessä parempaa ympäristöä ja ilmastoa. Siksi meidän pitää yksilöinä toimia ja jakaa myös muille riittävästi tietoa, jotta he voivat muuttaa omaa toimintaansa. Jos emme tee mitään, tulee ilmastonmuutoksen vaikutuksista tulevaisuudessa todennäköisesti vielä haitallisempia kuin nykyisin.

Kerro, mitä olet itse mieltä tästä ja osallistu #kekeviikko’n keskusteluihin somessa!

Salla Mäkelä
Kehityspolitiikan asiantuntija

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.