SYL tukee valkovenäläisten opiskelijoiden ja nuorten mielenosoituksia

Kannanotto

Vapaa julkaistavaksi 4.9.2020

 

Tällä viikolla valkovenäläiset opiskelijat ja nuoret ovat liittyneet jo kuukauden mittaisiin protesteihin ja lähteneet kaduille osoittamaan mieltään demokratian ja uusien vaalien puolesta. Opiskelijoita ja jopa alaikäisiä lapsia on väkivaltaisesti pidätetty keskellä kirkasta päivää naamioituneiden viranomaisten toimesta kaduilla, kouluissa ja yliopistoissa. SYL:n tietolähteiden mukaan “ainakin 10 000 on pidätetty, 600 kidutettu, 5 tapettu, ja 6 ovat edelleen kateissa. Suurin osa heistä on nuoria.” Yliopistojen ja koulujen opettajia on nähty videoilla niin suojelevan opiskelijoita kuin ilmiantavan heitä  viranomaisille. Yliopistojen ja koulujen, joiden tulisi olla turvallisia ja vakaita opetusympäristöjä, ovat muuttuneet pelon ja väkivallan areenoiksi. Naamioituneet, mustiin pukeutuneet oletetut viranomaiset ovat soluttautuneet mielenosoituksiin ja kouluihin pidättääkseen laittomasti opiskelijoita ja lapsia. Opiskelijoita raahataan autoihin ja busseihin väkivalloin. Amnesty International ja YK ovat raportoineet pidätettyihin kohdistuneesta pahoinpitelyistä, kidutuksesta ja seksuaalisesta väkivallasta.

SYL on järkyttynyt saamistaan raporteista Valko-Venäjältä etenkin siviileihin ja alaikäisiin opiskelijoihin kohdistuvasta väkivallasta. Lukašenka, hänen hallintonsa ja Valko-Venäjän asevoimat ovat väkivalloin heikentäneet demokratian toteutumista ja rikkoneet kansalaisoikeuksia ennennäkemättömissä mittasuhteissa. EU ja YK ovat laajasti tuominneet Valko-Venäjällä tapahtuvan väkivallan ja korruption, mutta tähän mennessä sillä ei ole ollut vaikutusta maassa tapahtuviin ihmisoikeusrikkomuksiin. EU on uhannut Valko-Venäjää sanktioilla, mutta niitä ei olla vielä toimeenpantu.

SYL tukee Valko-Venäjällä mieltään osoittavia opiskelijoita ja nuoria sekä sisarjärjestöjään the Belarusian Students’ Association (BSA) ja the Brotherhood of Organizers of Student Self-Government (BOSS).

Näin ollen, SYL:

  • Vaatii EU:ta tukemaan Valko-Venäjän kansalaisia ja heidän vaatimuksiaan demokratiasta, muun muassa taloudellisilla pakotteilla ja matkustusrajoituksilla Lukašenkalle ja hänen lähipiirilleen.
  • Vaatii SYL:n liittokokouksen julkilausuman mukaisesti Valko-Venäjän sulkemista ulos eurooppalaisesta korkeakoulutusalueesta EHEA:sta tämän perusarvojen rikkomisesta. Eurooppalaisen korkeakoulutusalueen perusarvoja ovat akateeminen vapaus, institutionaalinen autonomia, vapaa opiskelijaliike ja henkilöstön ja opiskelijoiden vapaa liikkuvuus.
  • Vaatii että poliisit, turvallisuusviranomaiset ja siviilit, jotka ovat vastuussa ihmisoikeusloukkauksista, kuten laittomista pidätyksistä ja pidätettyjen kidutuksista, asetetaan syytteeseen ja vangitaan.
  • Vaatii että Lukašenka asetetaan syytteeseen kansainvälisessä rikostuomioistuimessa ihmisoikeuksien ja kansalaisten poliittisten oikeuksien rikkomisesta Valko-Venäjällä.
  • Vaatii EU:ta tukemaan vapaita toimittajia ja ihmisoikeustarkkailijoita taloudellisesti ja oikeudellisesti Valko-Venäjällä.

 

Lisätietoja:

Maria Nyroos

Kansainvälisten asioiden ja EU-edunvalvonnan asiantuntija

+358 (0)40 753 9099

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.