Vain eduskunta voi enää pelastaa YTHS:n vuoden 2024 rahoitustilanteen

Korkeakouluopiskelijoiden terveydenhuollosta – tarkemmin sanottuna sen rahoituksesta – on vuonna 2024 ollut hukassa yli 20 000 opiskelijaa.

Opiskelijoita on etsitty kuluvana vuonna kuumeisesti, vaikka YTHS:n palvelukysynnässä ja etenkin hoidontarpeen arvioinneissa he ovat kyllä tuntuneet ja näkyneet.

Ensi vuoden alusta alkaen valtiovalta on yllättäen havahtunut hukattujen opiskelijoiden olemassaoloon ja on tuomassa heidät YTHS:n rahoituksen perusteeksi.

Kadotettujen opiskelijoiden tavoittaminen jo tämän vuoden aikana vaikuttaa kuitenkin sulalta mahdottomuudelta.

Mistä on oikein kyse?

Korkeakouluopiskelijoiden terveydestä ja hyvinvoinnista huolehtiva Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö (YTHS) on ollut tänä vuonna poikkeuksellisen vaikeassa tilanteessa. Säätiö on yrittänyt tuottaa opiskelijoille selvästi alimitoitetulla rahoituspohjalla lain edellyttämät laadukkaat ja saavutettavat opiskeluterveydenhuollon palvelut.

YTHS:n rahoitus on mitoitettu valtion talousarviossa kuluvana vuonna 281 000 läsnäolevalle korkeakouluopiskelijalle. SYL esitti huoltaan jo viime syksynä, koska 281 000 opiskelijan arvio on johtamassa talousarvion selkeään alimitoitukseen.

Jo tuolloin oli selvää, että budjettiesitys tulisi sellaisenaan aiheuttamaan harmaita hiuksia YTHS:n palveluille ja niiden järjestämiselle.

Alimitoitus ja rahoituskriisi nousivat pintaan jo alkuvuoden aikana. YTHS julkaisi maaliskuun alussa tiedotteen, jossa se ilmaisi opiskelijoita olevan sen palveluiden piirissä uuden ennusteen mukaan selkeästi enemmän kuin 281 000.

Lisäksi opiskeluterveydenhuollon rahoitusmallin toisessa olennaisessa elementissä, opiskelijakohtaisessa kustannuksessa, ei myöskään oltu huomioitu inflaatiota ja kohonneita terveydenhuollon palkkakustannuksia. Pikemminkin päinvastoin. YTHS:n saama opiskelijakohtainen korvaus oli laskenut edellisvuoden 320,16 eurosta kuluvan vuoden 319,90 euron tasolle.

Rahoitusvaje on edellyttänyt miljoonasäästöjä, vaikka palveluntarve on kasvanut

Valtion budjettivalmistelussa tehdyt virhearviot ovat johtaneet siis tilanteeseen, jossa säätiö on joutunut tänä vuonna leikkaamaan palveluistaan ja tekemään miljoonaluokan karsintoja – samaan aikaan, kun säätiön palvelukysyntä on jälleen kuluvana vuonna ollut uudella ennätystasolla opiskelijamäärän kasvusta johtuen.

Siis sen kasvun, jota säätiölle ei kuitenkaan ole rahoitusmallissa kompensoitu.

Tämän vaikean taloustilanteen kärsijöinä ovat olleet terveyspalveluita tarvinneet korkeakouluopiskelijat sekä kuormituksen kasvun seurauksena myös YTHS:n ammattitaitoinen henkilöstö.

Suomalaiset korkeakouluopiskelijat ovat tehneet osaansa YTHS:n palveluiden turvaamiseksi, sillä arvioitua suurempien opiskelijamäärien myötä korkeakouluopiskelijoiden terveydenhoitomaksua on kertymässä kuluvana vuonna arvioitua enemmän. Opiskelijoiden osuutta on arvioitu kertyvän tältä vuodelta noin 21 miljoonaa euroa.

Odotuksena on kuitenkin koko ajan ollut, että säätiön rahoitustaso tulisi korjata opiskelijamäärän tarkistuksen mukaiseksi myös valtion osalta. Toimimalla näin pitäydyttäisiin korkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuoltolain 14 §:n mukaisten maksuosuuksien periaatteissa (valtion osuus palveluiden rahoituksesta 77 %, opiskelijoiden maksuosuus 23 %).

Valtion rahoitusosuuteen haettiin korotusta lisätalousarviosta

YTHS katsoi jo alkuvuodesta, että sillä on perusteet hakea kuluvalle vuodelle lisärahoitusta ennakoimattomasta syystä – opiskelijamäärien kasvusta – johtuen.

YTHS:n toimintaa koskevan lain (16 §) mukaan valtio vastaa siitä, että Kelan käytettävissä on korkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuollon riittävä rahoitus, jos se on välttämätöntä opiskeluterveydenhuollon palvelujen saatavuuden turvaamiseksi äkillisestä tai ennakoimattomasta syystä johtuen.

Siksi säätiö jätti huolellisten perusteluiden saattelemana Kelalle helmikuussa yhteensä 6,6 miljoonan euron lisärahoitushakemuksen, johon sisältyi jo miltei kahden miljoonan euron sopeutukset opiskeluterveydenhuoltoon.

SYL nosti aiheen esille huhtikuussa pidetyn hallituksen kehysriihen aikana. Tuolloin vaatimamme lisärahoitus perustui juuri YTHS:n Kelalle esittämään lisärahoituspyyntöön.

Kela esitti toukokuussa YTHS:n hakemuksen perusteella sosiaali- ja terveysministeriölle, että YTHS:n tulisi saada kuluvalle vuodelle opiskelijamäärän kasvusta johtuen 4,2 miljoonaa euroa lisärahoitusta. Kelan mukaan YTHS voisi kohdistaa lisärahoituksesta tarpeelliseksi katsomansa määrän rahoitusvajeen seurauksena jo syntyneiden hoitojonojen purkuun.

STM totesi syyskuussa YTHS:n lisärahoituksen tarpeen olevan aiheellinen, ja esitti valtion vuoden 2024 kolmannessa lisätalousarviossa säätiölle myönnettäväksi 2 miljoonan euron lisärahoitusta.

Ministeriön mukaan viime vuosien talousarvioissa YTHS:n rahoituksen perusteena oleva opiskelijamäärän arvio on alittanut systemaattisesti toteutuneen opiskelijamäärän – alimitoitus on kasvanut vuosien varrella 22 000 opiskelijaan.

STM totesikin, että YTHS:n rahoitustilanteen voidaan katsoa olevan korkeakoulu- opiskelijoiden terveydenhuollosta annetun lain 16 §:n mukainen ennakoimaton tilanne. Opiskelijoita arvioitiin talousarviossa olevan 281 000, kun STM:n päivitetyn arvion mukaan opiskelijamäärä oli kohonnut syyskuussa jo 303 000 opiskelijaan.

Vahinkoa oli kuitenkin jo ehtinyt tapahtua, sillä lisärahoitusta olisi ollut tärkeää saada jo alkuvuodesta alkaen, jotta terveydenhuollon palveluita olisi voitu mitoittaa oikea-aikaisesti oikealle tasolle.

Missä lisärahoitus luuraa, vaikka laista löytyy sille selkeä peruste?

Hallituksen viime viikon torstaina (10.10.) julkaisemassa esityksessä valtion vuoden 2024 kolmanneksi lisätalousarvioksi ei kaikista aiemmista esityksistä huolimatta esitetä YTHS:lle euroakaan lisärahoitusta.

Ei siis siitäkään huolimatta, että palveluista vastaava Kela ja rahoitusta seuraava STM ovat kumpikin todenneet sille olevan selkeät perusteet.

Myöskään valtiovarainministeriö ei esittänyt lisärahoitusta tai korjausliikettä opiskelijamääriin keskiviikkona 25.9. julkaisemassaan lisätalousarvion ehdotuksessa.

Samalla kuitenkin on todettu, että ongelma on todellinen ja opiskelijoita on toden totta opiskeluterveydenhuollon osalta hukassa tänä vuonna. Esimerkiksi hallituksen julkaisemassa vuoden 2025 talousarvioesityksessä (TAE25) vahvistettiin jälleen kuluvan vuoden tarkennetuksi opiskelijamääräksi STM:n arvioima 303 000.

Hallitus toteaa siis itsekin, että YTHS:n kuluvan vuoden rahoitustasosta (ja opiskelijamääristä) on tällä hetkellä kateissa 22 000 opiskelijaa.

Kyseessä on vaikea tilanne siltäkin osin, että kuluva vuosi on ensimmäinen kerta, kun 1.1.2024 astuneen lakimuutoksen myötä opiskelijamäärien kasvu ei enää automaattisesti johda YTHS:n rahoitustason tarkistamiseen. Tämä on ongelmallista, sillä YTHS joutuu kuitenkin sopeuttamaan palveluitaan kysynnän ja opiskelijamäärien kasvun mukaiseksi.

Ainoaksi keinoksi YTHS:n rahoitustason korjaamiseksi toimintavuoden aikana jäi lakimuutoksen jälkeen valtion lisätalousarviomenettely. Tätä viimeistä oljenkortta ollaan kuitenkin nyt kulottamassa tuhkaksi heti ensimmäisen tarpeensa yhteydessä.

Vetoamme nyt huolestuneena lisätalousarviota käsitteleviin päättäjiin

Opiskeluterveydenhuollon rahoitustilanne on kuluvan vuoden osalta yksinkertaisesti kestämättömällä tasolla. Ensi vuodeksi tilanne on korjaantumassa, sillä opiskelijamääräksi ollaan esittämässä 26 000 opiskelijaa tätä vuotta enemmän. Opiskelijoita arvioidaan siis olevan 307 000 vuoden 2025 alusta alkaen.
Ensi vuoden opiskelijamäärän tarkistaminen ja sen tuoma rahoitustason hienoinen parannus ei kuitenkaan auta täysimääräisesti tämän vuoden tilannetta, sillä kuluvalta vuodelta on syntymässä melkoinen hoitovelka rasittamaan YTHS:n ensi vuoden toimintaa.

Vielä on kuitenkin aikaa reagoida ja estää tämän hoitovelan siirtyminen seuraavalle vuodelle. Eduskunnalla on edelleen valtuus myöntää YTHS:lle edes STM:n sille esittämät 2 miljoonaa euroa lisärahoitusta kuluvan vuoden toimintaan ja hoitojonojen purkuun.

Näin toimimalla Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö saisi ansaitsemansa resurssit opiskelijoiden terveysongelmien ratkomiseen ja ennaltaehkäisevän toiminnan toteuttamiseen. Samalla löytäisimme yhdessä ne kadoksiin joutuneet 22 000 opiskelijaa.

Voisimme yhdessä tuoda löytämämme opiskelijat osaksi heidän opiskelukyvystään huolehtivan terveys- ja hyvinvointityön rahoitusta.

Vetoomustamme ei voi pitää kohtuuttomana. Kyseessä ovat kuitenkin erityisen haavoittuvassa asemassa olevat, terveytensä kanssa jo kamppailevat korkeakouluopiskelijat, ja heidän tarvitsemiensa palveluiden turvaaminen.

Lisätietoja:

Henri Kontkin
Sosiaalipolitiikan asiantuntija
Opiskelijan hyvinvointi, terveydenhuolto, yhdenvertaisuus
Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) ry
henri.kontkin@syl.fi, puh. 040 413 4411

 

Lähteet

Avoin lähdeaineisto:

Laki korkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuollosta (695/2019), Finlex.

Valtion talousarvioesitys 2024, momentti 33.60.35: Valtionosuus korkeakouluopiskelijoiden terveydenhuoltoon.

Valtiovarainministeriön ehdotus vuoden 2024 kolmanneksi lisätalousarvioksi, momentti 33.60: Sosiaali- ja terveydenhuollon tukeminen.

Hallituksen esitys eduskunnalle vuoden 2024 kolmanneksi lisätalousarvioksi, momentti 33.60: Sosiaali- ja terveydenhuollon tukeminen.

Valtion talousarvioesitys 2025, momentti 33.60.35: Valtionosuus korkeakouluopiskelijoiden terveydenhuoltoon.

Tietopyynnöillä luovutettu aineisto:

Kelan Etuuksien ja palvelujen suunnitteluyksikkö 3.5.2024: Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön lisärahoitusesitys vuodelle 2024, STM:n kirjaamo.

STM 11.9.2024: III lisätalousarvioesitys 2024, Ministeriön ehdotus, Pääluokka 33 SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖN HALLINNONALA, STM:n kirjaamo.

STM 11.9.2024: III lisätalousarvioesitys 2024, LTAE III 2024 Asianmuutoslomake ja Ehdotuksen sisältö VN/15826/2024, 11.9.2024, STM:n kirjaamo.

STM 26.9.2024: Lisätalousarvio III 2024, Ministeriön vastine VN/15826/2024, Liite 33.60.35, Valtion korvaus Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön opiskeluterveydenhuoltoon (KJ), STM:n kirjaamo.

Verkkojulkaisut:

SYL 22.11.2023: Hoitoon vasta 2030-luvulla? YTHS:n rahoitusta nakerretaan monesta suunnasta.

YTHS 4.3.2024: YTHS:n vuoden 2024 rahoitus riittämätön kattamaan suunniteltua toimintaa – opiskelijamäärä vahvassa kasvussa.

SYL 4.3.2024: SYL jakaa YTHS:n huolen opiskeluterveydenhuollon resursseista ja säätiön vuoden 2024 taloustilanteesta.

SYL 15.4.2024: SYL määräsi kehysriihen neuvottelijoille opiskeluterveydenhuollon reseptin.

Henri Kontkin
Sosiaalipolitiikan asiantuntija (terveydenhuolto, hyvinvointi, yhdenvertaisuus)

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.