FSF tackar regeringen för dess FUI-satsningar, men studerandenas välbefinnande ignorerades

Regeringen har avslutat sina ramförhandlingar i förtid och finansplanen för 2023–2026 är klar. Ur studerandenas synvinkel delar resultaten känslorna – de planerade nedskärningarna inom vetenskap avbröts och vetenskapsområdet stöds av ett omfattande FUI-paket och ett FUI-skatteincitament. En höjning med 50 % av inkomstgränserna för studiemedel beslutades som väntat, men investeringar i studerandes välmående saknades.

”Regeringens FUI-satsningar är ett betydande steg i rätt riktning. Det är värt att fortsätta på denna väg i framtiden”, uppmanar Konstantin Kouzmitchev, ordförande för FSF.

Ytterligare långsiktig finansiering behövs för forskning och utbildning för att nå de gemensamt överenskomna målen för att höja utbildningsnivån och nivån på vetenskapsfinansieringen.

FSF föreslog tidigare fem åtgärder för att förhindra att studeranden hoppar av sin utbildning och för att underlätta en återgång till studier. I detta avseende var debatten en besvikelse, men påverkansarbetet fortsätter. Vi har inte råd att låta någon inom högskolestudier att trilla av.

Inriktningen av besluten är rätt när det gäller vetenskapsfinansiering, men vikten av de investeringar som behövs för elevernas välmående och försörjning förstod regeringen fortfarande inte helt. Valperioden går mot sitt slut och det börjar bli knappt om tid kvar att möta studerandenas förväntningar. Regeringen har dock fortfarande möjligheter att hitta lösningar gällande studenternas välmående och högskoleavhopp.

Mer information:

Konstantin Kouzmitchev
Ordförande, Finlands studentkårers förbund (FSF)
044 906 5007
konstantin.kouzmitchev@syl.fi

Nyaste publikationer

Se mer
SYL contact us SYL logo
Har du frågor? Kontakta oss!
Vi är experter på studentliv och står till din tjänst. Vi svarar gärna på alla aktuella frågor som gäller studerande och högre utbildning.