SYL kiittää hallitusta TKI-panostuksista, mutta opiskelijoiden hyvinvointi jäi huomiotta

Hallitus on saanut kehysriihineuvottelunsa päätökseen etuajassa, ja julkisen talouden suunnitelma kaudelle 2023–2026 on valmistunut. Opiskelijoiden kannalta riihen tulokset jakavat tunteita – tieteeseen kaavaillut leikkaukset peruttiin ja tiedekenttää tuetaan kattavalla TKI-paketilla sekä TKI-verokannustimella. Opintotuen tulorajojen 50 prosentin korotuksesta päätettiin odotetusti, mutta panostukset opiskelijoiden hyvinvointiin jäivät puuttumaan.

”Hallituksen TKI-panostukset ovat merkittävä askel oikeaan suuntaan. Tällä tiellä on syytä jatkaa tulevaisuudessakin”, SYL:n puheenjohtaja Konstantin Kouzmitchev kehottaa.

Tutkimukseen ja koulutukseen tarvitaan pitkäjänteistä lisärahoitusta, jotta yhdessä sovittuihin tavoitteisiin koulutusasteen nostosta ja tiederahoituksen tasosta päästään.

SYL esitti aiemmin viiden toimenpiteen paketin pudokkuuden ehkäisemiseksi ja opintoihin palaamisen helpottamiseksi. Tältä osin riihi jäi pettymykseksi, mutta vaikuttamistyö asian puolesta jatkuu. Meillä ei ole varaa antaa kenenkään korkeakouluopintoihin kykenevän pudota kelkasta.

Riihipäätösten suunta on oikea tiederahoituksen osalta, mutta vieläkään opiskelijoiden hyvinvointiin ja toimeentuloon tarvittavien panostusten tärkeyttä ei hallituksessa täysin käsitetty. Vaalikausi on loppusuoralla ja aika vastata opiskelijoiden odotuksiin on käymässä vähiin. Hallituksella on kuitenkin vielä tilaisuuksia löytää ratkaisuja opiskelijoiden hyvinvointiin ja korkeakoulupudokkuuteen.

Lisätietoja:

Konstantin Kouzmitchev
Puheenjohtaja, Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL)
044 906 5007
konstantin.kouzmitchev@syl.fi

Uusimmat julkaisut

Katso lisää
Syl contact us SYL LOGO
Kysymyksiä? Ota yhteyttä!
Olemme opiskelijaelämän asiantuntijat palveluksessasi. Vastaamme mielellämme kaikkiin opiskelijoihin ja korkeakoulutukseen liittyviin ajankohtaisiin kysymyksiin.